smaker smaker

Smak

Vad är en smak?

Smak är något som präglar en produkt – doft, konsistens och det man känner i munnen. Alla dessa faktorer är lika viktiga. Fina, runda, naturliga smaker, där inget obekant sticker ut, är lätta att identifiera och faller de flesta i smaken. Här ryms bland annat apelsin, jordgubb och andra tydliga fruktsmaker Eftersmaken är också viktig, den får inte vara bitter.

 

Det går mode i smaker

Beprövade smaker består – som julmusten. Men nya smaker utvecklas ständigt, och det du hittar i butikshyllorna är ofta en följd av trender. Just nu är det populärt att smaksätta de flesta drycker, mineralvatten är kanske det bästa exemplet. Det är inne med udda smaker och kombinationer av två eller flera smaker. Hur det är imorgon? Vem vet, det går mode i smaker, precis som i allt annat.

 

Hur gör man en smak?

Smaklaboratoriet är hjärtat i Roberts verksamhet. Här uppfinns, utvecklas och testas en stor mängd av de smaker som till slut hamnar i livsmedelsbutiken som aromer och extrakter i olika drycker. Ibland tar det kanske bara en vecka att utveckla en ny smak, ibland tar det månader. Smak handlar just om tycke – och smak. Därför är det inte alls säkert att de aromer och extrakter som provas fram i vårt lab får chansen på marknaden. Marginalerna är små, och ibland hittar vi och våra uppdragsgivare helt enkelt inte rätt. Då hamnar receptet i vårt smakbibliotek.

Att utveckla en smak sker i flera steg:

1) Tillsammans med uppdragsgivaren bestämmer vi för vem smaken ska tas fram – barn, vuxna eller både och? Om det är en apelsinsmak, vilken karaktär ska den ha? Ska den smaka sött av juicen eller ha en lite bittrare smak, av apelsinens skal?

2) Vi börjar att skapa smaken genom att blanda olika aromer och råvaror. Vi smakar, ändrar, smakar, ändrar – tillsammans med uppdragsgivaren. Marginalerna är som sagt små, och det kan räcka med att få in till exempel lite mer sötma i en smak för att den ska bli helt rätt.

3) Till sist avgörs det om smaken ska vidareutvecklas till en kommersiell produkt, det vill säga bli till en dryck som säljs i livsmedelsbutiken


Vårt eget smakbibliotek

I säkert förvar på Roberts finns pärmar med recept på smaker sedan 1950-talet. Vi sparar allt vi provar, recept, information om råvaror, om leverantörer och mycket annat. Referensprover sparar vi under begränsad tid, eftersom proverna förändras med lagring och påverkas av ljus och temperatur. Tiderna förändras som bekant. Även om en smak inte räcker ända fram för att omvandlas till en kommersiell produkt just idag, kanske den kommer att vara på pricken rätt någon gång i framtiden. Då är innehållet i vårt smakbibliotek till stor hjälp.