must lagring

Bryggeri/industri

Ladda ner listan med våra bryggeriartiklar i pdf här »

 

Dryckestillverkare och livsmedelsindustrin använder Roberts aromer

Roberts producerar extrakter och aromer till bryggerier och livsmedelsindustrin vi Sverige. I samarbete med våra kunder utvecklar vi ständigt nya smaker till bland annat glass (lakrits, vanilj, m m) och olika drycker . Många har blivit stora framgångar, till exempel extraktet till Champis. Men ingen har ännu blivit så populär som den dryck som består av humle, malt och en hemlig kryddblandning. Musten, en unik produkt med en unik smak.

Svenskarna älskar must, speciellt till jul- och påskmaten. Must är den tredje största läskedryckssmaken i Sverige, efter Cola och apelsin. Nästan sex liter per person dricker vi varje år, totalt 50 miljoner liter.

 

Must

Musten – en ursvensk hemlighet

Ingen förutom ett fåtal personer vet exakt vad den mörka, rika drycken innehåller. Humle och malt är två av ingredienserna, plus en hemlig mix av kryddor som ger drycken dess karaktäristiska smak.
Must är en söt läskedryck, som för det mesta dricks som den är, av både gammal och ung.
I snart hundra år har musten haft en given plats på svenska matbord, där den passar särskilt bra till kryddig mat.
Från början var musten ett slags alkoholfritt öl. Numera klassas den som läsk. Olika mustvarumärken smakar olika. Det beror på att bryggerierna kan variera blandningen av vatten, extrakt, socker och sötningsmedel. Även lagringstiden påverkar mustens smak. Drycken får en något rundare och fylligare smak efter ett års lagring i glasflaska i en sval och mörk miljö.

Must och öl är en utmärkt kombination

Mustens fylliga smak gör att den inte känns så söt och därför passar bra att dricka till mat. Inte bara den traditionella julmaten, utan även till husmanskost i största allmänhet.
Det går utmärkt att blanda musten med öl för att ge en läskande och mer alkoholsvag dryck. Mustens sötma och ölens beska balanserar varandra och ger en härlig smakupplevelse.

Dryck med urgamla traditioner

Julmusten har urgamla traditioner. Förlagan var äppelmust som man vet att vikingarna drack mycket av. Men troligen hade den ojästa råsaften av frukt tillverkats av människan sedan den dag hon fick kunskap om att socker kunde tillsättas vatten. Den must som idag står på våra jul- och påskbord hette från början julöl, men fick så småningom det namn, julmust, som förknippas med en våra mest älskade drycker.

”Jag fick must i mig redan med modersmjölken.”
Roberts ägare Göran Roberts har druckit julmust så länge han kan minnas.